top of page
  • Obrázek autoraRFERL Watch

Koupit se dá všechno

Při posledním brouzdání po „naší sajtě“ jsem byl upozorněn, že jsme pro vás už dlouho nezveřejnili nějaký užitečný článek. Dovolte mi proto, abych se tentokrát s vámi podělil o jeden článek z oblasti počítačové bezpečnosti, který by mohl na vás v kontextu webu o Radio ГA / ГA působit jaksi „mimo mísu“. Nevadí, přesto to zkusím, a i když třeba nemluvíte jazykem mého kmene, pokusím se jednoduchým způsobem vás vést k zamyšlení nad faktem, jak hodnotné můžete mít své digitální jmění, jak a o co všechno můžete z něho přijít, zejména pokud si nebudete dávat náležitého „majzla“.



Do digitálního majetku a digitálního dědictví se například počítá:



Jelikož tato oblast je velice široká a jak vidno i velice rozmanitá, zaměřím se na tu první z nich, tedy na oblast emailových účtů. Ostatně, události popsané v mnohých našich předchozích příspěvcích dokazují, že díky funkci „vrchního pošťáka“ bych měl mít s nimi největší zkušenosti.


Jak vyplývá z článku na „BLEEPINGCOMPUTER.COM“, na dark webu existují automatizované e-shopy, které nabízejí firemní e-mailové účty zhruba za 2 americké babky za kus. Tyto e-shopy stále častěji prodávají odcizené firemní e-mailové adresy, aby uspokojily rostoucí poptávku hackerů, kteří je využívají pro kompromitaci obchodních e-mailů a k phishingovým útokům nebo k získání počátečního přístupu k sítím.


Mezi nejaktivnější webmailové e-shopy patří „Xleet“ a „Lufix“, které o sobě prohlašují, že nabízejí přístup k více než 100 000 ukradeným firemním e-mailovým účtům s cenami mezi 2 a 30 dolary, v závislosti na reputaci organizace.



Tyto účty byly obvykle ukradeny pomocí prolomení hesla (přes generátor hesel), vyzrazením přihlašovacích údajů, prostřednictvím phishingu nebo nákupem od jiných kyberzločinců.


Prodeje přístupů k firemním e-mailům údajně zůstaly v oblasti kybernetické kriminality v posledních několika letech stabilní, přičemž se na hackerských fórech prodávají kompromitované e-mailové účty jako jakési „balíčky“ („combo“), přičemž je koncová cena stanovena za „balíček“ jako celek.


Na obrázku níže je vidno případ, kdy v nedávno sledovaném případu nabídl prodejce vyděračského viru („ransomwaru“) s názvem „Everest“ údajný přístup k e-mailovým účtům letecké výrobní společnosti za 15 000 dolarů.



Hromadné i jednotlivé nabídky zahrnují zdlouhavý proces vyjednávání s prodejcem a riziko aktuálnosti nabízených dat tak vzrůstá, včetně poptávky.


Právě toto vyvolalo potřebu vzniku automatizovaných webmailových obchodů, jako jsou „Xleet“, „Odin“, „Xmina“ a „Lufix“, které umožňují kyberzločincům snadno zakoupit přístup k e-mailovým účtům přesně podle jejich výběru. V podstatě takový běžný e-shop.


Celý prodej probíhá jednoduše elektronickou komunikací přes klávesnici počítače a platba se realizuje kvůli nedohledání v digitální měně.



Na obrázku níže je vidno, že obchod probíhá i pomocí okamžitého ověření přístupu k nabízenému e-mailu, případně přes zobrazení snímku obrazovky z napadené schránky účtu nešťastníka. Prostě za své peníze hacker nekupuje zajíce v pytli.


Prodejce je identifikován pokaždé pouze jako „prodejce“ s číslem. To rudé tlačítko „Check“ (kontrola) prostě nemá chybu.



Nejatraktivnějšími nabídkami na těchto e-shopech jsou pochopitelně účty Office 365, které tvoří téměř polovinu všech uvedených webmailů. Následují poskytovatelé mailového hostingu jako „cPanel“, „GoDaddy“ a „Ionos“.



Prodejci v těchto obchodech nepoužívají své přezdívky, ale skrývají se za jmény generované systémem, který jim přiděluje čísla. Obchod „Odin“ nabízí další podrobnosti o prodejcích, jako je počet prodaných položek, celkové prodeje a hodnocení uživatelů.


Prostě si může přijít i k nějaké té "slevičce". Nechybí ani průměrné hodnocení („Average Rating“) a tak je možné si vybírat mezi prodejci s tou „nejlepší“ reputací.

Jak to říkal tehdy #MV(„Mgr. Prasátko“) při přelíčení?


„Dneska už téměř nikdo nepoužívá ten vámi spravovaný systém. Všichni používají Office 365 a je to ten nejmodernější.“


Jak kdysi říkal #RC („Remotely Controlled“) - prostě jsem byl „legacy“.



Obchody “Odin” a “Xleet” také specifikují, jak byly e-mailové přístupy získány, přičemž tyto způsoby dělí do kategorií - „hacknuté“, „cracknuté“, „protokolované“ nebo „nově vytvořené“. Většina (98 %) v „Xleet“ je však buď „hacknutá“ nebo „cracknutá“.


„Protokolované“ jsou e-mailové přihlašovací údaje odcizené škodlivým malwarem (škodlivým softwarem), který krade tyto informace při přihlašování do systému a bez vědomí napadeného, zatímco „vytvořené“ jsou nové e-mailové účty, které narušitelé sítě vytvořili v napadené firmě pomocí kompromitovaných administrátorských účtů.


K posledně jmenované kategorii si dovolím pouze malou poznámku – tento typ kompromitace globálního administrátorského účtu byl použit zde onoho slavného říjnového dne (nezaměňovat prosím s „Velkou říjnovou revolucí“) léta páně 2019 hackerskou skupinou #STRONTIUM, řízenou ruskou GRU.

Pro zapomětlivé nebo pro nové zde na návštěvě odkazuji na článek „OMG, WTF a ty ostatní“ zde .


Vzestup těchto trhů, jak píšou v této specializované publikaci, si vynucuje pravidelná změny (resetování) hesel pro všechny služby a platformy, aby byly potenciálně kompromitované přihlašovací údaje pro tyto kriminální individua k ničemu. Taky použití silných (delších) hesel a školení uživatelů k identifikaci phishingových e-mailů má pomáhat výrazně snížit tyto hrozby.


Při čtení těchto základních bezpečnostních doporučení si vzpomínám na závěrečnou řeč dvojice spravedlivých #JH(„Dr. Hustá“) a #MV(„Mgr. Prasátko“), kteří tehdy čerstvě v roli IT specialistů na počítačovou bezpečnost, do které se sami pasovali při čtení mého rozsudku, zde toto kruciální doporučení vyhodnotili jako nedostatečné.


Že u toho paní soudkyně hodnou chvíli nazývala „phishing“ slovem „bušing“ dodnes kouzlí na mé tváři křečovité pousmání.


I když nejspíš kompromitované účty Radio ГA / ГA neskončily na žádném z oněch proslavených e-shopů, vedli tyto události zde k posílení počítačové bezpečnosti a k vnitřním rozsáhlým organizačním změnám (což je určitě velice pozitivní), které semleli na začátku mně, a protože jsem se následně hodně cukal - i pány s tou správnou barvou pasů #RC(„Remotely Controlled“) a #JS(„Joints Smoker“).


Tehdy v říjnu netekly peníze. Byla v tom jen a pouze politika.



256 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page