top of page
  • Obrázek autoraRFERL Watch

Čas má plné kapsy překvapení

Se zařazením tohoto svého dnešního příspěvku s citátem Jana Wericha do kategorie „Bleskovky“ jsem dlouho váhal a důvodů, proč to zde ne(dát), bylo popravdě několik. Asi nejpodstatnějším z nich byl fakt, že jsem se k této informaci dostal čistě náhodou a relativně pozdě, a tak její označení ikonkou „flash news“ by bylo jaksi „mimo mísu“ a hodilo by se to časově k létu předchozího roku. Taky se musím přiznat, a to zcela bez mučení, že jsem ji, díky svým bohatým soudním patáliím se zdejším „teamem spravedlivých“, původně nechtěl vůbec ani uvěřit.



A kde a jak jsem k ní přišel?

 

Nenarazil jsem na ní v obecném mediálním prostoru Radio ГA / ГA, kde bych ji, vzhledem k jeho „křišťálově čisté“ reputaci tak trochu očekával, ale dostal jsem se k ní náhodu při cíleném prohledávání internetu v jiné mé věci a při ověřování si jednoho vašeho anonymního upozornění. A světe div se – článek byl na internetu publikován v češtině i angličtině.


Ve vší tichosti totiž dne 26.4.2023, tedy po více než 4 letech soudních tahanic, rozhodl Ústavní soud České republiky ve věci vyhazovu ze zaměstnání mého bývalého zahraničního kolegy z perského servisu, že český zákoník práce chrání zahraniční pracovníky v Česku i za situace, kdy je smlouva se zaměstnancem po jejich vzájemné dohodě uzavřena podle práva jiného státu. Reagoval tak na stížnost Radio ГA / ГA proti verdiktu předcházejícího Nejvyššího soudu, a tak jeho stížnost zamítl a svým rozhodnutím potvrdil. Toto usnesení je možné si přečíst zde .


Šlo především o obsahové náležitosti výpovědi z pracovního poměru ze strany amerického zaměstnavatele a o stanovení jejich výpovědních důvodů, které musí být, dle českého práva, více konkrétní.

 

Zástupce stěžovatele tehdy uvedl ve své stížnosti:

„Není důvodu pro to, aby rozvázání pracovního poměru zaměstnance vykonávajícího práci v ČR uzavřeného mezi dvěma cizozemci, navíc v situaci, kdy obě osoby, zaměstnanec i zaměstnavatel, jsou subjekty ze stejné země, bylo posuzováno podle práva ČR“.


Své rozhodnutí Ústavní soud zdůvodnil tímto :

„Snížení dosažené úrovně ochrany základních práv a svobod nelze připustit ani ve věci s mezinárodním prvkem“.


Při této příležitosti bych rád připomněl velice průhlednou snahu soudkyně soudu prvního stupně #JH („Dr. Hustá“) o překvalifikování mé žaloby proti diskriminaci (dle Antidiskriminačního zákonu – ATZ) právě na věc „s mezinárodním prvkem“ (aká „Cizina“, což bylo popsáno v několika mých příspěvcích, naposled zde ).


Důvodem jeho tehdejšího „vyakčnění“ bylo údajné znevážení jeho nadřízeného a rozesílání hromadných emailů, které vyhodnotilo Radio ГA / ГA jako porušení firemních zásad a interních předpisů („Internal policy“).


Podobné nesmysly byly použity i v případě jiného zaměstnance, kdy příčinou výpovědi bylo neuposlechnutí nařízení o nasazení roušky a použití slova „bomba“ v prostoru budovy, kde se takovéto slovo říct nesmí.


Jako ten známý dialog z filmu „Fotr je lotr“:


Vyšetřovatel

Řekl jste bomba v letadle.

Greg Jebal

No a co je na tom tak divnýho?

Vyšetřovatel

V letadle se bomba říct nesmí.

Greg Jebal

Bom-bom-bom, bom-bom, bom-bom-bom-bom


Co mají všechny tyto výpovědi společného?

Domnívám se, že je to především manažerská impotence, která se musí po obdržené výpovědi soudně přikrášlovat, což je možné číst mezi řádky v každé z výše uvedených žalob. O tom, že se rozhodně nejedná o jev výjimečný, je možné se dočíst i na stránkách známého to webu „Atmoskop.cz“.


 


 

Nebo zde další příspěvek v angličtině:


 

 

Zopakujme si všechny peripetie, kterými si musel projít.

Podobně jako já, i tento můj exkolega si prošel jednáními našeho známého Obvodního soudu pro Prahu 10. Stejně jako já, i on se ve své žalobě domáhal určení své výpovědi jako neplatné. Stejně jako v mém případě byla žalovanou stranou Radio ГA / ГA, byla zastupována advokátem #MV („Mgr. Prasátko“) a podobně jako v mém případě bylo rozhodnuto v jeho neprospěch. Jeho následnému odvolání u Městského soudu Praha, na rozdíl ode mně, soud vyhověl a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 a dal mu za pravdu.


Pak už to šlo relativně v rychlém tempu.


Následovala stížnost advokáta #MV („Mgr. Prasátko“) k Nejvyššímu soudu a po neúspěchu ani zde, následovala stížnost k Ústavnímu soudu, který rozhodl tak, jak rozhodl.


Celá tato kauza s takto nechtěnou medializací Radio ГA / ГA byla zakončena zveřejněním několika článků na domácích i zahraničních webech v červnu 2023 (více zde a zde ).

Zveřejnění detailů ve sbírce nálezů Ústavního soudu České republiky bylo jen poslední tečkou za jeho případem, který začal několik měsíců před tím mým a dodává mi teď sílu a naději vydržet a nevzdávat se.


Bůh ví, jak by dneska dopadli jiné mé 2 bývalé zahraniční kolegyně, které za velice podobných okolností všechny své soudy v České republice tehdy v roce 2014 prohráli. Já vím, bylo to v době upgradu Radio ГA / ГA z verze 1.0 na verzi 2.0 a dle známého rčení – kolik právníků, tolik právních názorů.


Pokud si chcete přečíst více o této kauze Radio ГA / ГA, klikněte na můj článek „Udělám(e) vás nezaměstnaným“ zde .


Co říct na závěr?


Snad jen tolik, že věřím tomu, že jednou budu ve všech svých sporech se svým bývalým zaměstnavatelem stejně úspěšný, jako byl úspěšný i on. Chce to jen nevzdávat se a věřit, že čas mi taky z jedné z jeho kapes přinese taky to mé překvapení.


Díky mému bývalému kolegovi tomu věřím dnes více než před půl rokem.


Blahopřeji ti Arash!




123 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page